Kabels en leidingen: kunststof leidingsystemen

Landbouwkundig materiaal Blog

Nog niet lang geleden werd er voor leidingen geen kunststof toegepast. Dat heeft net zo lang geduurd totdat de voordelen van de kunststof leidingen bekend werden. De kunststof leidingsystemen zijn eenvoudiger te bewerken dan metalen. In eerste instantie werden er nog vaak koperen en loden buizen gebruikt. De kunststof leidingsystemen zijn veel lichter dan de metalen. De kunststof leidingsystemen worden tegenwoordig voor riolen, water, gas, regenafvoer en elektriciteit toegepast. Voor de kunststof leidingen wordt tegenwoordig hoofdzakelijk gebruik gemaakt van PVC Polyvinylchloride, PP Polypropyleen en PE- HD. Een belangrijk voordeel van kunststof is ook dat ze in alle vormen te spuiten of te gieten zijn. Dus ook de verbindingsstukken kunnen eenvoudig van kunststof worden gemaakt. Het gebruik van de kunststof is in sterke mate afhankelijk van het doel waarvoor het gebruikt moet worden. Om de sterkte van de buizen te verbeteren worden ze tegenwoordig uit meerdere lagen opgebouwd. Hoe meer lagen hoe sterker de buis zal zijn. 


In de bouw

De leidingen in de bouw moeten over het algemeen een lange levensduur hebben. De levensduur van de materialen die in de bouw gebruikt worden loopt uiteen van enkele jaren tot tientallen jaren. Indien de veiligheid en betrouwbaarheid belangrijk is, gebruikt men voor de leidingen vaak kunststof. De leidingsystemen in een huis zijn van kunststof gemaakt. Hierbij kun je denken aan leidingen voor het water, gas, afvoer en elektriciteit. Ook in de ruimtes waar veel vocht aanwezig is kunnen gemakkelijk kunststof leidingsystemen worden gebruikt. Kunststof roest niet. De moderne pvc-leidingen kunnen gemakkelijk wel 100 jaar meegaan. Daarom worden ze ook vaak gebruikt. Dat is ook belangrijk voor gewone- en drukleidingsystemen.


PE-leidingsystemen

De PE-leidingsystemen hebben ook de reeds genoemde voordelen, maar daarnaast ook nog een hoge slagvastheid. Doordat deze kunststof door middel van een fijne structuur is opgebouwd, kunnen ze ook gebruikt worden op plaatsen die ver onder het vriespunt liggen. Moeten de leidingen naast een grote sterkte ook nog een goede chemische bestendigheid hebben, kunnen daarvoor PE-HD-leidingen worden toegepast. Ook is deze materiaalsoort geschikt als het moet worden gebruikt wanneer het onder invloed staat van Uv-stralen. 


Nadeel kunststof

Kunststoffen hebben echter wel een groot nadeel. Het afval is een probleem. Kunststoffen verteren niet. De berg afval plastic wordt steeds groter. Tegenwoordig worden de kunststoffen zoveel mogelijk gerecycled, maar er belandt ook nog veel kunststof op het land en zee wat voor problemen zorgt. Zeker in zee is het een groot probleem. Men probeert nu de kunststof uit de zee te halen, maar dat staat nog in de kinderschoenen.

Delen

28 juni 2017

Marieke en de landbouw

Mijn naam is Marieke en ik kom uit Nijmegen. Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in landbouw en alles wat daarbij komt kijken. Na mijn middelbare school was het dan ook een logische stap om landbouwkunde te gaan studeren. Tijdens deze studie heb ik mij bezig gehouden met sociale, natuurlijke en economische wetenschappen die bij landbouw komen kijken. Het leuke aan landbouw vind ik dat het zo ontzettend divers is. Ik ben momenteel werkzaam bij een bedrijf wat zich richt op het houden van dieren en kijk daar onder andere naar de efficiëntie van de al bestaande processen. Lees er alles over in mijn blog.